Ruralitzem
Amb el mapa de Ruralitzem volem visibilitzar projectes que fomenten la sobirania alimentària als barris de Barcelona. Cartografiem iniciatives que recolzen la transició agroecològica, posant al centre una vida saludable que integra les dimensions individual, comunitària, política i ecològica. També recollim les reivindicacions generades pel teixit social i recopilem la memòria històrica agraria de la metrópolis, no tan llunyana en el temps.
El mapa engloba els barris de la ciutat de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. En el seu inici es va crear per generar xarxa als barris de la solana de Collserola. I mica en mica ha anat creixent, comptant amb la col.laboració econòmica de LaFundicio d’Hospitalet de Llobregat i de l’Ajuntament de Barcelona.
En l’actualitat, les xarxes de Ruralitzem (2017) i Veus per la Sobirania Alimentària (2021) ens hem unit, en tant que compartim l’objectiu d’explicar la realitat del sistema alimentari actual en decadència, de donar a conèixer les iniciatives ecosocials que el transformen i d’articular-nos per caminar juntes al ritme de la terra.
Impulsant la transició agroecològica als barris de la solana de Collserola
Ruralitzem és una xarxa de projectes ubicats als peus de la solana de Collserola (o al llarg de l’Eix Muntanya) i compromesos amb la construcció de sobirania alimentària als nostres barris. Reivindiquem nous espais agroecològics que recollim en aquest mapa, però també la preservació dels que ja tenim, blindant els horts urbans cedits o ocupats. Apostem pels circuits curts i un cinturó agrari metropolità que faci realitat el km 0. Estem convençudes de la necessitat d’un canvi radical a l’alçada de l’emergència climàtica, ja que els sistemes de producció agroecològics són la clau de la captura de carboni a gran escala. Ens calen més menjadors escolars ecològics, més mercats de pagès, més maneres d’accedir a un producte ecològic realment popular. I ens calen també menys lleis i ordenances municipals que dificulten la venta directa o la ramaderia urbana. Volem bancs de llavors públics o supermercats cooperatius. Reclamem, en definitiva, que ens hi posem de ple. Nosaltres ens hi hem posat, t’hi sumes?
Amb el suport de: